loader image

Szennyvíztisztító rendszer vízelvezető mezejének gondozása

A szennyvíztisztító rendszer vízelvezető mezője magába foglalja a földbe fektetett csőhálózatot, valamint az azok alatti talajt. A szeptikus tartályból származó, részben tisztított szennyvíz egyenletesen eloszlik a mező alatti csőhálózatban, ahonnan lassan a környező talajba szivárog. A talajban lejátszódó természetes szűrés és mikroorganizmusok eltávolítják a szennyvízben maradt káros részecskéket. A kezelt és megtisztított szennyvíz ezután a talajvízbe kerül, így visszatér a vízkörforgásba.

A vízelvezető mező a szennyvíztisztító rendszer legbonyolultabb és legdrágább része, amelynek javítása vagy cseréje jelentős beruházást jelenthet. Megfelelő kezeléssel és a károsodástól való védelemmel pénzt takaríthat meg, valamint megóvhatja a víz minőséget és családja egészségét.

Vízelvezető mező „Tedd!” lista

  • Ültessen füvet a vízelvezető mező fölé. A fű ideális sekély gyökerei miatt.
  • Használjon szennyvízszűrőt. A szennyvízszűrő biztonságosan illeszkedik az Ön lefolyó T-csatornájába, és rendkívül hatékonyan tartja távol a szilárd anyagokat a lefolyó mezőtől.
  • Vezesse el a tetőről és az ereszcsatornából érkező vizet. A felesleges víz eltelítheti a talajt és akadályozhatja annak szennyvízkezelési képességét.
  • Gondoskodjon arról, hogy a tartály és a lefolyómedence könnyen hozzáférhető legyen a rendszeres ellenőrzés és karbantartás céljából.
  • Biztosítsa, hogy a vízvezetékek legalább 3 méter távolságra legyenek a rendszer minden elemétől.

Vízelvezető mező „Ne tedd!” lista

  • Ne hajtson a vízelvezető mezőre. A járművek nyomása tömöríti a talajt és károsíthatja a csöveket.
  • Ne alakítson ki veteményeskertet a lefolyómedence fölött. A zöldségeknek öntözésre van szükségük, a felesleges víz pedig csökkenti a talaj szennyvízkezelő képességét. A szennyvíztisztító rendszer vízelvezetőmezejének gondozása kerti ágyások előkészítése és egyes növények gyökerei szintén károsíthatják a mező csöveit.
  • Ne ültessen fákat vagy bokrokat se a vízelvezető mezőre, se annak közelébe. A fák és bokrok kiterjedt gyökérhálózattal rendelkezhetnek, amelyek keresik és körbenövik a nedves területeket, például a vízelvezető mezőt. Ha a közelben fák telepítését tervezi, forduljon szakértőhöz a megfelelő faj kiválasztásához.
  • Ne használjon talajtakaró szövetet, műanyagot vagy mulcsot a mező felett. Ezek csökkentik a talajban lévő aerob baktériumok működéséhez szükséges légcserét. Az oxigén kritikusan fontos a talajban élő mikroorganizmusoknak a szennyvíz megfelelő lebontásához.
  • Ne építsen teraszokat, épületeket vagy más vízhatlan felületeket a mező fölé. A beton és az aszfalt csökkenti a párolgást és gátolja a talaj oxigénellátását.

Érdekes volt? Olvass tovább!

Víztakarékosság és szeptikus szennyvíz rendszer

Víztakarékosság és szeptikus szennyvíz rendszer

Víztakarékosság és szeptikus szennyvíz rendszerA víz felhasználás minimalizálása kulcsfontosságú az egészséges szeptikus szennyvíz rendszerhez. Az alacsony vízhasználatú készülékek, eszközök és a hatékony vízhasználati gyakorlatok javíthatják a rendszer működését, a...

Szennyvíztisztító rendszer gondozása

Szennyvíztisztító rendszer gondozása

Szennyvíztisztító rendszer gondozásaA szeptikus rendszerek biológiai szennyvízkezelő szerkezetek. A szennyvíztisztító tartályban baktériumok élnek, melyek lassan megemésztik a szilárd anyagokat. Érzékeny baktériumokról beszélünk, amelyek egyensúlyát a kereskedelmi...

Ha a szennyvíztisztítókkal kapcsolatos információk mellett, érdeklődsz az esővízgyűjtés témája iránt is, akkor látogasd meg ezzel kapcsolatos tudásterünket is!

Érdekel