loader image

Szennyvíztisztító rendszer gondozása

A szeptikus rendszerek biológiai szennyvízkezelő szerkezetek. A szennyvíztisztító tartályban baktériumok élnek, melyek lassan megemésztik a szilárd anyagokat. Érzékeny baktériumokról beszélünk, amelyek egyensúlyát a kereskedelmi háztartási tisztítószerek és egyéb vegyi termékek könnyen felboríthatják.

A vízelvezető mezőben lévő talaj mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek szintén érzékenyek a korábban említett káros vegyi anyagokra. Ezek a szerek áthatolhatnak a talajon, ezzel beszennyezve a talaj- és felszíni vizeket.

A legjobb megközelítés szennyvíztisztító rendszerünk egészségesen tartásához, ha nem enged semmilyen káros anyagot a lefolyóba és nem hanyagolja el a rendszeres szivattyúzást.

A legjobb tisztítószerek éppenséggel a leginkább megfizethetőek

• Szódabikarbóna a kádakhoz, WC-khez és mosdókhoz
• Ecet az ablakokhoz és tükrökhöz
• Citrom, hogy minden jó illatú legyen

Alternatív tisztítószerek receptjei

Általános tisztítószer

Keverjen össze fél csésze ecetet és 1-4 csésze melegvizet.

Természetes fehérítőszer mosáshoz

A fehér ruhák kifehérítéséhez adjon minden egyes adaghoz fél csésze szódabikarbónát.

WC-kagyló tisztító

Szórjon néhány evőkanál szódabikarbónát a csészébe, súrolja át kefével, majd adjon hozzá néhány csepp citromot a frissesség érdekében.

Maradjon távol az alábbi tisztítószerektől

A legveszélyesebb tisztítószerek azok, amelyeknek dobozán figyelmeztető szimbólumok vagy összetett kémiai nevek szerepelnek.

  • Szemcsés lefolyótisztítók. Akár egy evőkanálnyi elpusztíthatja a szennyvíztisztító tartályban élő összes hasznos baktériumot. Használjon mosogatószűrőt és fogja fel a hajszálakat, ételmaradékokat és egyéb szilárd anyagokat, mielőtt azok a lefolyóba kerülhetnének.
  • Por alapú mosószappan. Olyan anyagokat tartalmaz, amely eltömítheti a szennyvíztisztító csöveit. A folyékony mosószerek sokkal kíméletesebbek a rendszer számára.

Alternatív lefolyótisztító

Öntsön fél csésze szódabikarbónát a lefolyóba, majd öntsön rá fél csésze fehér ecetet. Fedje le és hagyja állni 15 percig. Ezt öblítse le 2 liter forróvízzel. (WC-ben ne használja, mert megrepedhet.)

További szennyvíztisztító gondozási tippek

  • Hasznosítsa újra, vagy kezelje megfelelően a háztartási veszélyes termékeket. Ne öntse őket a lefolyóba és ne dobja a szemétbe sem.
  • Ne használja WC-jét vagy lefolyóját szemetesnek. A szennyvíztisztító rendszerbe ne kerüljön főzési maradék, zsírok, cigaretta csikkek, eldobható törlőkendők, egészségügyi betétek, haj, műanyagok, szöszök, fémek, gumik, kávézacc vagy macskaalom.
  • Kerülje a lefolyóba szerelt konyhai hulladékdarálót, kivéve ha rendszerét úgy tervezték, hogy befogadja a készülék által létrehozott extra víz- és szervesanyag terhelést. Ehelyett inkább komposztálja a konyhai hulladékot.
  • Ne alkalmazzon szeptikus tartályindítót, adalékanyagokat vagy hasonló termékeket. A szennyvízben már jelen vannak azok a baktériumok, amelyek serkentik a rendszer természetes biológiai aktivitását.

Érdekes volt? Olvass tovább!

Víztakarékosság és szeptikus szennyvíz rendszer

Víztakarékosság és szeptikus szennyvíz rendszer

Víztakarékosság és szeptikus szennyvíz rendszerA víz felhasználás minimalizálása kulcsfontosságú az egészséges szeptikus szennyvíz rendszerhez. Az alacsony vízhasználatú készülékek, eszközök és a hatékony vízhasználati gyakorlatok javíthatják a rendszer működését, a...

Szennyvíztisztító rendszer vízelvezető mezejének gondozása

Szennyvíztisztító rendszer vízelvezető mezejének gondozása

Szennyvíztisztító rendszer vízelvezető mezejének gondozásaA szennyvíztisztító rendszer vízelvezető mezője magába foglalja a földbe fektetett csőhálózatot, valamint az azok alatti talajt. A szeptikus tartályból származó, részben tisztított szennyvíz egyenletesen...

Ha a szennyvíztisztítókkal kapcsolatos információk mellett, érdeklődsz az esővízgyűjtés témája iránt is, akkor látogasd meg ezzel kapcsolatos tudásterünket is!

Érdekel