loader image

Szennyvíztisztító rendszer alapjai

A szennyvíztisztító rendszerek hatékony, hosszútávú szennyvízkezelést biztosítanak azon háztartásoknak, melyek nem csatlakoznak a csatornahálózatra. A rendszer megfelelő működését és élettartamát befolyásolja annak rendszeres karbantartása.

Hogy működik a rendszer?

A mosogatóból, WC-ből, zuhanyzóból, mosógépből, mosogatógépből és egyéb más háztartási berendezésekből, amelyek vizet használnak működésük során egy csövön keresztül távozik a szennyvíz, majd a szennyvíztisztító tartályba érkezik. A tartály kialakításának köszönhetően a vízben megtalálható szilárd anyagok leülepednek a tartály aljára, az olajos, zsíros szennyeződések pedig felemelkednek a víz tetejére. Természetesen ott élő baktériumok kezdik el lebontani a korábban említett szilárd anyagokat, amik végül leülepednek és szivattyúzással lehet eltávolítani.

Az ekkor részben tisztított szennyvíz a tartályból egy elosztó dobozba folyik, amely egyenletesen osztja el az ideérkező szennyvizet a lefolyómedence alatti hálózat csöveibe. A szennyvíz ekkor beszivárog a talajba a csövek apró lyukain keresztül, ezután a talajban hasznos mikroorganizmusok távolítják el a szennyvízben maradt káros részecskéket. A megtisztított víz így nem csupán a talajba, hanem a vízkörforgásba is visszakerül.

Miért foglalkozzak a szennyvíztisztító rendszeremmel?

Pénzt takaríthat meg

Egy meghibásodott rendszer javítása, esetleges komplett cseréje igen költséges lehet. Megfelelő törődéssel és rendszeres karbantartással kivédhetjük a korábban említett meglepetésszerű költségeket.

Védje családja egészségét

Egy nem megfelelően működő szennyvíztisztító rendszer tisztítatlan, vagy nem kellően megtisztított szennyvizet engedhet ki magából, közvetlenül az ön kertjébe. A szennyvíz emberi betegségeket okozó organizmusokat tartalmaz, amely ilyen formában a szervezetbe kerülve egészségügyi kockázatot jelenthet családja és szomszédjai számára.

Nézze meg a KSH statisztikáját a települési szennyvíztisztításról!

Védje a víz minőségét

Mind függünk a tiszta víztől. A szennyvíztisztító rendszer a környezetünket használja fel erőforrásként a szennyvíz tisztítására. Egy meghibásodott rendszer beszennyezheti a patakokat, tavakat, partjainkat és magát a talajvizet is.

A rendszer meghibásodásának jelei

Itt az ideje, hogy felhívjon egy regisztrált szakembert vagy képzett szakembert, ha az alábbiak bármelyikét észleli:

• Lassan lefolyó mosogatók és WC-k
• Gurgulázó hangok a vízvezetékben
• Kellemetlen szagok az ingatlan körül
• Buja foltok, vagy nedves, átázott talaj a vízelvezető mező felett
• Szennyvíz felszínre kerülése

Ne várjon a meghibásodás jeleire. Rendszeresen ellenőrizze rendszerét.

ÉRDEKES VOLT? OLVASS TOVÁBB!

Víztakarékosság és szeptikus szennyvíz rendszer

Víztakarékosság és szeptikus szennyvíz rendszer

Víztakarékosság és szeptikus szennyvíz rendszerA víz felhasználás minimalizálása kulcsfontosságú az egészséges szeptikus szennyvíz rendszerhez. Az alacsony vízhasználatú készülékek, eszközök és a hatékony vízhasználati gyakorlatok javíthatják a rendszer működését, a...

Szennyvíztisztító rendszer vízelvezető mezejének gondozása

Szennyvíztisztító rendszer vízelvezető mezejének gondozása

Szennyvíztisztító rendszer vízelvezető mezejének gondozásaA szennyvíztisztító rendszer vízelvezető mezője magába foglalja a földbe fektetett csőhálózatot, valamint az azok alatti talajt. A szeptikus tartályból származó, részben tisztított szennyvíz egyenletesen...

Ha a szennyvíztisztítókkal kapcsolatos információk mellett, érdeklődsz az esővízgyűjtés témája iránt is, akkor látogasd meg ezzel kapcsolatos tudásterünket is!

Érdekel