loader image

Szennyvíztisztító rendszer alapjai

A szennyvíztisztító rendszerek hatékony, hosszútávú szennyvízkezelést biztosítanak azon háztartásoknak, melyek nem csatlakoznak a csatornahálózatra. A rendszer megfelelő működését és élettartamát befolyásolja annak rendszeres karbantartása.

Hogy működik a rendszer?

A mosogatóból, WC-ből, zuhanyzóból, mosógépből, mosogatógépből és egyéb más háztartási berendezésekből, amelyek vizet használnak működésük során egy csövön keresztül távozik a szennyvíz, majd a szennyvíztisztító tartályba érkezik. A tartály kialakításának köszönhetően a vízben megtalálható szilárd anyagok leülepednek a tartály aljára, az olajos, zsíros szennyeződések pedig felemelkednek a víz tetejére. Természetesen ott élő baktériumok kezdik el lebontani a korábban említett szilárd anyagokat, amik végül leülepednek és szivattyúzással lehet eltávolítani.

Az ekkor részben tisztított szennyvíz a tartályból egy elosztó dobozba folyik, amely egyenletesen osztja el az ideérkező szennyvizet a lefolyómedence alatti hálózat csöveibe. A szennyvíz ekkor beszivárog a talajba a csövek apró lyukain keresztül, ezután a talajban hasznos mikroorganizmusok távolítják el a szennyvízben maradt káros részecskéket. A megtisztított víz így nem csupán a talajba, hanem a vízkörforgásba is visszakerül.

Miért foglalkozzak a szennyvíztisztító rendszeremmel?

Pénzt takaríthat meg

Egy meghibásodott rendszer javítása, esetleges komplett cseréje igen költséges lehet. Megfelelő törődéssel és rendszeres karbantartással kivédhetjük a korábban említett meglepetésszerű költségeket.

Védje családja egészségét

Egy nem megfelelően működő szennyvíztisztító rendszer tisztítatlan, vagy nem kellően megtisztított szennyvizet engedhet ki magából, közvetlenül az ön kertjébe. A szennyvíz emberi betegségeket okozó organizmusokat tartalmaz, amely ilyen formában a szervezetbe kerülve egészségügyi kockázatot jelenthet családja és szomszédjai számára.

Nézze meg a KSH statisztikáját a települési szennyvíztisztításról!

Védje a víz minőségét

Mind függünk a tiszta víztől. A szennyvíztisztító rendszer a környezetünket használja fel erőforrásként a szennyvíz tisztítására. Egy meghibásodott rendszer beszennyezheti a patakokat, tavakat, partjainkat és magát a talajvizet is.

A rendszer meghibásodásának jelei

Itt az ideje, hogy felhívjon egy regisztrált szakembert vagy képzett szakembert, ha az alábbiak bármelyikét észleli:

• Lassan lefolyó mosogatók és WC-k
• Gurgulázó hangok a vízvezetékben
• Kellemetlen szagok az ingatlan körül
• Buja foltok, vagy nedves, átázott talaj a vízelvezető mező felett
• Szennyvíz felszínre kerülése

Ne várjon a meghibásodás jeleire. Rendszeresen ellenőrizze rendszerét.

ÉRDEKES VOLT? OLVASS TOVÁBB!

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.

Ha a szennyvíztisztítókkal kapcsolatos információk mellett, érdeklődsz az esővízgyűjtés témája iránt is, akkor látogasd meg ezzel kapcsolatos tudásterünket is!

Érdekel